Prea puțini medici

În România sunt, potrivit statisticilor, 6,5 de paturi de spital la mia de locuitori, ceea ce înseamnă locul 22 în lume. Sigur, asta înseamnă că suntem „pe ultimele locuri” între cele mai bune 25 de țări din lume la acest capitol. Se poate deci și mai bine.
Sunt în România 1,9 medici la mia de locuitori – locul 67 în lume, ceva mai jos decât locul ocupat la PIB, ceea ce sugerează că este cu ușurință loc de mai bine. Valoarea acestui indicator este aproximativ constantă din 1985 încoace, după ce crescuse semnificativ în perioada 1975-1985. La aceștia se pot adăuga cei 5,5 asistenți medicali la mia de locuitori – locul 52 în lume.

Zilele trecute am văzut pe Facebook o poză care punea în contrast două versiuni ale hărții României: una pe care erau reprezentate locațiile spitalelor, și una cu locațiile bisericilor. Evident că deși avem mai mulți medici și asistenți medicali (ca să nu mai vorbim de farmacii, neindexate aici) decât preoți, harta pare să indice că acordăm un interes disproporționat bisericii față de sănătate: câtă vreme bisericile sunt mult mai mici decât spitalele, ele sunt evident și mult mai multe.

Dacă ne uităm la bugetul Sănătății (inclusiv al CNAS) în raport cu cel al Cultelor (partea care merge la bisericile/cultele susținute de stat – ortodoxă dar și multe altele) vedem un raport de 100:1 în favoarea Sănătății. Statisticile pe care le-am citat mai sus sugerează că acest raport ar putea fi încă mult mai mare, în sensul de a crește bugetul Sănătății măcar pentru a susține mai mulți medici – ca să nu mai vorbim de condițiile de lucru. Pe de altă parte, vorbim totuși de 100 la 1. Hărțile pe care le-am citat mai sus, și care induceau impresia unui raport invers, de 1:10, mințeau așadar de mai mult de 100 de ori. Sugerau că Sănătatea nu are bani inclusiv din cauza bisericilor, ceea ce este însă o minciună cu atât mai ieftină, cu cât bugetul cultelor este neglijabil în raport cu cel al Sănătății – deci chiar și dacă am muta toți banii bisericilor la Sănătate rezultatul asupra numărului de medici (ca să nu mai vorbim de numărul de spitale) ar fi foarte mic.


Aș mai reaminti însă și comentariul anterior despre bugetul Sănătății din România: ca procentaj din bugetul guvernamental el este deja similar cu al altor țări din Europa de Est. Ca procentaj din PIB, el este în schimb destul de mic , pentru că bugetul de stat este la rândul său mai mic decât al altor state – iar asta din cauză că avem un nivel foarte mic de taxare, deci mai puțini bani la buget decât alte țări. Că avem taxe mici, e bine pentru economie și pentru alte motive, din câte am auzit; doar că atunci trebuie să ne facem planuri mai puține pentru cheltuielile bugetare decât britanicii sau suedezii.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate