Just released: Romanian plum brandy - world's most antioxidant-rich distilled alcoholic beverage
While
we have little interest in cheap superlatives, we have recently
stumbled upon one that is perhaps more useless than amusing: the
world's most antioxidant-rich distilled alcoholic beverage (in a
study that included whiskey, vodka, gin, and tequila) appears to be
the Romanian plum brandy from Transylvania („țuica” in Romanian,
„palinka” in Hungarian). Its antioxidant content is already
similar to that of whiskey even before maturation with/in wood.
Unfortunately, we were unable to demonstrate any clear health benefit
of the small amounts of antioxidants that may be found in one or even
in a few servings of such brandy. Most probably the fresh fruit, or
even the traditional preserves, will offer much more health benefits.
The research article reporting these data is available here
(STUDIA UBB CHEMIA, LX, 2, Tom II, 2015 (p. 355-370), article by
Mureșan et al; this journal has an impact factor of ~0.2).
Proaspăt publicat:
țuica de prune românească - băutura alcoolică distilată cu cel
mai mare conținut antioxidant
Deși nu ne preocupă
foarte mult superlativele obținute cu orice preț, ne-am împiedicat
recent de unul, probabil însă mai mult inutil decât amuzant:
dintre băuturile alcoolice distilate comune (incluzând whisky,
vodca, gin, tequila), cel mai mare conținut de antioxidanți pare să
îl aibă țuica de prune (mai exact, a fost studiată cea din
Transilvania; „palinka” în versiunea maghiară). Ea are putere
similară cu a whisky-ului, iar dacă (asemeni lui) este „maturată”
cu/în lemn, îl depășește fără probleme. Din păcate nu avem
dovezi clare că acei antioxidanți, atâția cât se găsesc într-un
pahar (sau chiar mai multe) de țuică, au vreun beneficiu pentru
sănătate. Probabil mult mai multe ar avea fructul proaspăt, sau
magiunul. Articolul care raportează aceste date, recent publicat,
este disponibil online aici
(STUDIA UBB CHEMIA, LX, 2, Tom II, 2015 (p. 355-370), articol de
Mureșan et al; factorul de impact al acestei reviste este de 0,2).
Comentarii
Trimiteți un comentariu