Prea multe biserici

Potrivit datelor oficiale, în România sunt circa 18000 lăcașuri de cult (incluzând biserici, case de rugăciune, sinagogi, moschei, mănăstiri, și altele, ținând de o varietate de religii, toate co-finanțate de stat – dar niciuna oficială de stat). În total, o medie de 0,9 la mia de locuitori.

În SUA, potrivit statisticilor, media este 1,0.

Procentul oamenilor care afirmă că religia este „importantă”, sau care se declară ca aparținând unei religii creștine, sau care afirmă că „cred în Dumnezeu”, este ușor mai mare în România decât în SUA (în general, la 95% sau mai sus).

Avem deci o medie a bisericilor pe cap de locuitor ușor sub cea a SUA (cu atât mai mult cu cât procentual avem mai mulți oameni autodeclarați religioși) – adică mai puține biserici decât o țară pe care în general ne-o cităm ca reper de dezvoltare.

Dacă aceasta este realitatea, atunci cei care constant, și dominant în viața publică, afirmă că avem prea multe biserici (sau prea mulți preoți), par să anunțe neadevăruri. Sau, mai exact, în loc să reflecte realitatea seacă a datelor numerice, dânșii reflectă altceva. Fie propriile dorințe (și nu e aici locul să comentez cât de sunt justificate), fie o realitate care nu se vede în statisticile de mai sus. O realitate în care mulți dintre noi lasă o falie între ceea ce spun și ceea sunt. După 50 de ani de dictatură în care se subînțelegea că te declari cum vrea statul și ești cum vrei tu, ne vine poate încă prea la îndemână să continuăm să jucăm comedia disimulării propriului caracter și a propriilor credințe. Poate pentru că în parte realizăm acest lucru, cei care ni se plâng că avem prea multe biserici găsesc atâta înțelegere, sau atâta compasiune... creștină.


Sigur, se mai pune întrebarea dacă „ne permitem” atâtea biserici, și nu ar trebui cu acei bani să construim școli sau spitale. Sigur că putem. Asta am și făcut timp de 50 de ani. S-a chemat comunism, și oficial nu ne place deloc. Sau?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate