Sub Jamaicanul soare mioritic

Graficul de mai jos (sursa: © TrendEconomy.com) prezintă procentul de populație rurală în România, comparativ cu cele din UE (media a 28 de state), și alte câteva țări, din 1960 până în 2013. România iese în evidență prin procentajul decisiv mai mare al populației rurale. Dacă în 1960 eram la egalitate cu Bulgaria, azi Bulgaria a atins media UE, în timp ce România a rămas la mare distanță. Alte țări estice, ca Polonia sau chiar Rusia, sunt de asemenea mult mai urbane decât România. Se pot nota chiar tendințe precum cea din Olanda, de a reduce populația rurală în anii foarte recenți încă mai mult sub nivelul mediei europene. Dacă ne uităm la procentajul de 70% din 1960, înțelegem că aproape toți suntem de la sat – doar că unii s-au mutat recent (de un an de, zece, sau de 50) la oraș.



Chiar așa de diferită să fie România de estul Europei? O privire pe datele Băncii Mondiale (aici) arată în fapt că printre cele 211 țări și teritorii indexate în lume, România este undeva la mijloc (locul 118), cu 46% populație rurală, constant pe ultimii trei ani. Exact același procentaj cu Jamaica. Similar de asemenea cu cele ale Slovaciei, Sloveniei, sau Serbiei. Comparați cu 2% în Belgia, sau 14% în Suedia.

Fiind atât de diferiți sub acest aspect față de majoritatea restului Europei, e normal să fim diferiți și sub altele. Diferiți - nu inferiori, nu superiori.


Dar de ce suntem oare diferiți în aceste statistici? Dincolo de dezvoltarea economică industrială, mai este de enumerat și aspectul administrativ, de formalități. În datele Băncii mondiale, și inclusiv în cele din graficul de mai sus, noțiunea de „rural” este definită de fiecare țară după propriile criterii. Spre exemplu, în Canada e vorba de localități cu densitate mai mică de 150 de locuitori pe kilometrul pătrat. Definiții similare, dar cu alte numere, au și alte țări. România nu are o astfel de definiție strictă. Se vorbește la noi vag de „densitate de populație mai mică” și de „lucratul pământului”. După criteriile canadiene, cea mai mare comună din România (Florești-Cluj), cu o medie de 800 de locuitori pe kilometrul pătrat, ar fi însă de fapt arie urbană. Multe alte sate și comune din țara noastră sunt probabil în situații similare. De aceea s-ar putea ca socotind după criterii internaționale, România să aibă aproape același nivel de populație rurală cu restul UE. Graficul de mai sus (și locul 118 la nivel mondial) este posibil deci să fie o minciună, ca efect al modului diferit în care privim chestiunile administrative. Irie man, ca-n Jamaica... 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 74.

Cum aleg revista de specialitate

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă