Pădurea bugetară

Figura de mai jos arată evoluția bugetului sănătății din România, comparativ cu cele ale unor țări din regiune, și al uneia de mărime apropiată din vestul Europei (sursa: © TrendEconomy.com).


Se vede că România se păstrează foarte aproape de celelalte țări din Europa de Est (inclusiv Cehia, privită de mulți ca un model de urmat între est-europeni), ba chiar stă ușor mai bine decât Polonia (una dintre cele mai puternice și performante economii din zonă). Din acest punct de vedere, nu pare că bugetul sănătății este mai neglijat azi la noi decât la alții. De asemenea, orice plan de majorare semnificativă a bugetului peste nivelul procentual actual ar însemna o măsură nemaivăzută în Europa de Est – ci doar mai la vest, în Olanda de exemplu. Se mai poate nota, oricum, și aspectul pozitiv că procentul alocat sănătății din bugetul guvernamental s-a dublat în perioada 1998-2003 – adică pe o perioadă în care cam toate forțele politice din România s-au succedat la guvernare, ceea ce spre iritarea poate a unora sună a efort concertat în interesul național. Din aceste puncte de vedere, pare că cea mai realistă speranță pentru îmbunătățirea situației din sănătate ar fi, dincolo de creșterea cu câteva procente a bugetului ministerului, măsurile administrative de mai eficientă organizare: sigur că am vrea să urmăm exemplul Olandei și să dublăm din nou bugetul sănătății, dar pare că nu avem în viața publică o preocupare suficientă pentru a lua măsuri bugetare atât de drastice (cum am mai spus aici, aici , aici, aici și aici).

Pe de altă parte figura de mai jos (sursa: © TrendEconomy.com) arată aceleași date, dar acum raportate ca procentaj din PIB, nu din bugetul guvernamental. Într-o postare anterioară arătam într-adevăr că bugetul de stat al României reprezintă un procent foarte mic din PIB, comparativ cu statele avansate din vestul Europei. Iată deci că dacă privim lucrurile în acest fel, ca procentaj din PIB cheltuim în mod clar mai puțin decât celelalte țări din Europa de Est – dar asta nu pentru că ar fi Sănătatea o cenușăreasă în mod special, ci pentru că bugetul de stat al României reprezintă mult mai puțin din PIB decât în alte țări. De ce e el așa, și dacă se poate și altcumva, nu știu – dar aș argumenta că ceea ce pot face o mulțime de alte țări, inclusiv unele genetic cu nimic diferite de noi, nu are motive de principiu să fie imposibil în România.



Se pune la final întrebarea dacă nu cumva observațiile făcute aici pentru bugetul sănătății nu sunt valabile și pentru alte bugete de care suntem nemulțumiți – cultură, educație, cercetare, etc. Să sperăm că nu, pentru că altfel concluzia ar fi într-adevăr dură. Ar însemna că bugetele acelor ministere sunt insuficiente pur și simplu pentru că nu avem un PIB destul de mare sau pentru că nu avem taxe destul de mari – o situație care ar implica mai departe soluții foarte drastice dar foarte simple, însă cu totul altele decât ceea ce avem azi pe agenda interesului public. Ar însemna că nu mai putem da vina pe furtul din buget, pe vreo ajustare bugetară sau guvernamentală, pe un partid sau altul, ci doar pe noi înșine, pentru că nu vedem pădurea de copaci. Să sperăm că nu e așa – nu că nu am avea toată stima pentru copaci...

Marin Sorescu – Pădurea

O liniște solemnă și activă.
Milioane de frunze,
Milioane de ace de brad,
Oscilând pe un cadran imens.

Lemnul ca o aspirație a pământului,
A pietrei. Brazi, paltini, ulmi, stejari
Atâtea esențe de divinitate.

În jurul meu pădurea lucrează la cercuri.
În trunchiuri
Ciocănitoarea bate nituri

E o liniște încărcată
De febra înălțării unor catarge.

Unde plec, Doamne?…

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate