Taxe, la noi ca la nimenea!

Se vorbește mult la noi despre cum ar trebui, sau nu, scăzute taxele, și cum statul fiind cel mai prost administrator trebuie să se dea la o parte și să lase economia privată să genereze bunăstare. Se vorbește mult despre cum ar fi bine să fie și la noi ca în Suedia sau Marea Britanie. Se învârt multe numere, multe statistici. Aș propune să începem cu cele de mai jos, pentru că sunt cele mai simple și sumative.

Exprimat într-un singur număr, cât la sută din PIB intră în buzunarul statului sub formă de taxe? În țările cele mai invidiate de mulți dintre noi, valoarea e către 50%. În România doar 28%. Suntem undeva pe locul 40-și-ceva în lume din acest punct de vedere. Date complete, aici.

La capitolul „bugetul guvernamental ca procentaj din PIB” România este pe locul 80-și-ceva, cu doar cca 35%. Deasupra noastră stau cu cca 50% sau chiar mai mult țări ca Danemarca, Franța, Marea Britanie, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria. Dintre țările europene găsim sub noi în acest clasament doar Bulgaria, Albania, etc. Date complete, aici. Sigur, tot deasupra noastră sunt exemplele comuniste Coreea de Nord sau Cuba - dar acelea sunt mai degrabă excepții.

Dacă procentual din PIB avem printre cele mai mici taxe din UE, dacă procentual din PIB cheltuim prin guvern decisiv mai puțin decât majoritatea țărilor dezvoltate, mai avem oare dreptul să ne plângem că nu ajung banii la cercetare, sănătate, educație etc? Dacă suntem pe locul 80 în lume ca procentaj din PIB cheltuit de guvern, cum ne-am putea aștepta să avem performanță în domeniile finanțate de acesta? Cum reușim oare, având cele mai mici taxe din UE, să fim la nivel de percepție publică extrem de nemulțumiți că avem prea multe și prea mari taxe?


Dacă nouă ni se cere să renunțăm la economia de stat, să facem statul mai suplu, să lăsăm economia de piață să funcționeze, cum se poate ca principalele noastre modele, ca de exemplu Marea Britanie, să rețină la stat și să cheltuie prin guvern aproape dublu ca procentaj din PIB, comparativ cu ceea ce facem noi? În care dintre țări are statul un rol mai mare în economie? E drept, există moduri diferite prin care statul poate controla lucrurile - mai mult sau mai puțin rigide, mai mult sau mai puțin expuse corupției, mai mult sau mai puțin transparente, mai mult sau mai puțin eficiente, etc. În aceste probleme și-au prins urechile destui:


Contabilitate - de Marin Sorescu [cu traducere în engleză aici]

Vine o vreme
Când trebuie să tragem sub noi
O linie neagră
Şi să facem socoteala.

Câteva momente când era să fim fericiţi,
Câteva momente când era să fim frumoşi,
Câteva momente când era să fim geniali.
Ne-am întâlnit de câteva ori
Cu nişte munţi, cu nişte copaci, cu nişte ape
(Pe unde-or mai fi? Mai trăiesc?)
Toate acestea fac un viitor luminos-
Pe care l-am trăit.

O femeie pe care am iubit-o
Şi cu aceeaşi femeie care nu ne-a iubit
Fac zero.

Un sfert de an de studii
Fac mai multe miliarde de cuvinte furajere
A căror înţelepciune am eliminat-o treptat.
Şi, în sfârşit, o soartă
Şi cu încă o soartă (de unde-o mai fi ieşit?)
Fac două (Scriem una şi ţinem una,
Poate, cine ştie, există şi viaţă de apoi).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate