Sterilizatoro-crație

Cum v-ați simți dacă ați citi într-un ziar central din altă țară textul „ această prezență românească va fi sterilizată în viitorul apropiat”? Poate înapoi în 1944? Poate cu un plus de adrenalină - în rău sau în bine?

Un fost oficial român comenta recent situația din Ucraina de vest, cu expresia „...această pungă de instabilitate și prezență militară rusă va fi sterilizată în viitorul apropiat”.


Când în Ucraina mor oameni în războaie neoficiale, și când acolo există în plus arme și pârghii pentru și mai rău, orice cuvinte dure par potrivite, mai ales în privința unora care, indiferent de justificare, au avut un deget pe trăgaci. Dar...sterilizarea uneia dintre părți, indiferent de vină, nu sună a soluție ci, a premiză pentru o spirală a violenței. Ca ilustrare, la câteva zile consilierul nostru a fost oficial declarat de Rusia „indezirabil”. Într-o țară ca a noastră, în care oficialii sunt investiți prin jurăminte pe o carte în care scrie despre cei care „fiindcă au semănat vânt, vor secera furtună”, sub drapelul albastru-înstelat care promite egalitatea între națiuni, avocații sterilizării nu își contrazic doar propriile jurăminte, ci se afirmă explicit a fi de partea cealaltă – a celor pe care îi contrazic în cuvinte dar îi emulează prin fapte. Că e vorba doar de un fost oficial, poate că ne facă să ne simțim mai consecvenți cu ceea ce scrie în textele de lege și morală la care public aderăm. Că e vorba de un fost oficial, ar trebui poate să ne facă se ne mai gândim o dată la ce am fost, și la ce vrem să fim. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate