Natură kafkiană cu aer condiționat și centrală termică

Știre de zilele trecute, presa centrală: președintele României pleacă în vacanță la o vilă care i-ar fi „favorită”, spun autorii, deoarece (pe lângă alte câteva lucruri probabil tipice pentru o reședință de președinte al unui stat destul de mare din UE) vila ar avea... un aparat de aer condiționat și centrală termică.
Aduce aminte de ziarul Scânteia de prin 1950: „În casele chiaburilor vezi însă câte trei saltele de lână pe paturi, covoare moi pe jos, saci de făină, tacâmuri de argint”. Chiar dacă aduce aminte, azi nu avem totuși scuza ocupației sovietice, nici pe cea a dictaturii staliniste. Sau?


Celor care răspund „politics is filthy business” li se poate contraargumenta că politica este pur și simplu o formă distilată, instituționalizată, și mult mai supusă scrutinului atenției publice, a relațiilor interumane în general. Că acolo se oglindesc cel mai bine diverse tare din care avem fiecare câte vreuna, și le are societatea în general. Și că urând, sau disprețuind, sau ignorând politica, dăm astfel un răspuns propriilor defecte, proiectate asupra celor din jur. Și care, ca orice defecte, e firesc să dea naștere unor astfel de sentimente. Probabil când noi toți vom fi altfel, și politica va fi altfel. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate