CharlieMaidan

Ucraina a impresionat profund lumea prin mișcarea sa „Euromaidan”, în numele unui curent în favoarea valorilor europene. Mișcarea a avut un aparent succes, de vreme ce reprezentanții ei au preluat puterea politică la Kiev. Azi, citimtocmai ei au interzis zeci de cărți, dar și apariția la televizor a unor personaje toxice, ca de exemplu.... Gerard Depardieu. Justificarea este că toate acele cărți și toate acele personaje (multe de naționalitate rusă) sunt prea favorabile politicii curente a Moscovei, și „promovează xenofobia, fascismul și separatismul”.
Să-l interzici pe Gerard Depardieu, iată exact opusul spiritului european: ne sugerează că EuroMaidanul este doar o altă etichetă, lipită cu multă suferință, peste mentalități și structuri sociale încă prea recent trezite din stalinism. Să numești „separatismul” o crimă care justifică interzicerea unei cărți, iată ceva de neconceput pe continentul care nu demult a separat fără zgomot și fără resentimente Cehoslovacia în două state – Cehia și Slovacia. Sau, pe continentul care a supervizat și încurajat separarea Iugoslaviei în Serbia, Croația, Slovenia, Macedonia, Muntenegru, etc. Același continent care, deși respinge fascismul, are în parlamentul său (și pe alocuri asociați la guvernare) o mulțime de politicieni de extremă dreaptă – pentru că dreptul la opinie și la asociere este garantat tuturora indiferent de naționalitate, situație socială, inteligență sau podoabă capilară.

În general, să limitezi dreptul la cuvânt și libera circulare a informației sau chiar a oamenilor e opusul a ceea ce se afirmă a fi continentul pe care atâția șefi de stat s-au adunat pentru a spune „Je suis Charlie” tocmai în numele libertății de exprimare, indiferent cât de ofensatoare e acea exprimare. Exact opusul a ceea ce se afirma a fi EuroMaidanul – și exact definiția a ceea ce se afirmau a fi oponenții Euromaidanului (Rusia se pare că are și ea propria listă de cărți interzise). Doar că acum, împotriva acestor măsuri, nimeni nu mai protestează semnificativ la Kiev.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate