La închisoare pentru Facebook

Când procurorii români au cerut zilele acestea închisoarea preventivă pentru un acuzat pe motiv că (printre altele) e „prea agresiv pe Facebook”, unii comentatori mai liberali au fost atât de siderați încât au criticat metaforic cererea drept semn de „boală mintală”. Pentru astfel de comentatori, rămâne desigur de neînțeles și cum numeroși cetățeni pot fi de acord cu opinia procurorilor.
Prin această cerere, procurorii (și implicit susținătorii lor) nu inventează practici care n-ar fi deja în uz în altă parte. Din contră, se poate mult mai mult. În Singapore, un adolescent a fost recent condamnat la închisoare pentru că a postat pe internet caricaturi cu primul ministru. Zilele acestea, același adolescent riscă din nou închisoare, fiind judecat pentru că ar fi jignit pe Facebook credincioșii a două religii - creștini și musulmani. Ceva mai devreme anul acesta, un blogger singaporez era investigat pentru că ar fi criticat online guvernul „cu mai puțin de 24 de ore înainte de data alegerilor parlamentare”. După astfel de reguli, 99% dintre prietenii mei de Facebook ar trebui să fie la închisoare acum.

Există deci țări în care da, se merge la închisoare pentru Facebook. Singapore nu e orice fel de țară. E una dintre cele mai bogate din lume (vezi de exemplu un clasament aici) și în același timp una dintre cele mai avansate social: sunt legendare pedepsele neobișnuit de drastice pentru lucruri aparent mărunte precum guma de mestecat, dar e de subliniat și că dintre toate țările din lume Singapore e cea care investește în cercetarea științifică de departe cel mai mare procent din PIB (dublu cât SUA, de zece ori mai mult decât România).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 74.

Cum aleg revista de specialitate

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă