Nostradamus, ADEVĂRUL TERIFIANT despre România

Nostradamus a trăit acum 500 de ani. Potrivit cercetătorilor, așa-zisele sale succese de „predicție” sau „viziune” sunt minciuni, fabricații și falsuri – majoritatea inventate ulterior morții lui și susținute prin traduceri greșite, falsuri scrise de către necunoscuți mai recent, ori pure invenții cu scop publicitar.
În aceste condiții, instituțiile de presă nu ar avea de ce să ne transmită săptămânal articole despre „profețiile” lui. Și totuși, o fac. 
Site-ul verificasursa.ro/ prezintă o listă a surselor de pesudoștiință din România – pagini de internet care potrivit verificasursa.ro/ ar trebui consultate numai cu reticență. Pe ele în general vom găsi inevitabil „știri” despre Nostradamus (desigur, ȘOCANTE, ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE, SURPRINZĂTOARE, TERIFIANTE etc). Acestă listă ar fi:
  cocoon.ro
  fluierul.ro
  vremuritulburi.com
  nedreptate.net
  expunere.com
  descrieri.ro
  cunoastelumea.ro
  activenews.ro
  aflasitu.ro
  infoAlert.ro
  cyd.ro
  efemeride.ro
  nationalisti.ro
  nasul.ro
  nuv.ro
  social-media-romania.eu
  searchnewsglobal.wordpress.com
  lovendal.ro
  ziaristionline.ro
  yno.ro
  caplimpede.ro
  secretele.com
  napocanews.ro
  stirinefiltrate.ro
  dzr.org.ro
  stiri-extreme.ro
  ro.blastingnews.com
  onlinereport.ro
  obiectiv.info
  dailynewsro.com
  soim.ro
  gandeste.org
  recentnews.ro
  eufrosin.wordpress.com
  criterii.ro
  reporteronline.net
  lupuldacicblogg.wordpress.com
  incorect.org
  ro.blastingnews.com
  inliniedreapta.net
  aktual24.ro
  stireazilei.com
  flux24.ro
  deretinut.net
  ziaruldegarda.ro
  presalibera.net
  teinformam.ro
  internet-bun.info
  perfectmedia.tv
  stiriblana.pw
  impactpress.ro
  us24.ro
Și totuși, dincolo de aceste pagini de internet relativ noi sau relativ puțin cunoscute, Nostradamus e prezent și în publicații „mainstream”. Iată câteva exemple la întâmplare (colectate la 29.08.2016):

Raportat la totalul articolelor prezente pe site (luând ca referință numărul articolelor care menționează „România”), situația arată aproximativ așa:

Celor care expediază subiectul "Nostradamus" ca "tabloid" li se poate spune că greșesc: se vede din graficul de mai sus că există publicații de divertisment care au aceeași "proporție de Nostradamus" cu cu cele mai generaliste sau "quality". Celor care argumentează că presa e „nevoită” să abordeze subiecte facile pentru că „așa vrea publicul”, li se poate spune că greșesc. Între audiență și numărul de articole cu Nostradamus NU există deloc o relație directă:

Presa (cea generalistă exact la fel precum cea științifică) este datoare să aducă dovezi pentru fiecare afirmație pe care o face. Cazurile agențiilor de presă (Agerpress și, într-o oarecare măsură și Hotnews) ne arată că se poate, de exemplu, și fără „Nostradamus”.

Pentru cei iuți să concluzioneze că „la noi e ca la nimenea”, e de adăugat că situația descrisă mai sus este similară cu cea din alte țări. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum aleg revista de specialitate

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Evaluarea cercetarii intre numerologie si substanta