Nostradamus, ADEVĂRUL TERIFIANT despre România

Nostradamus a trăit acum 500 de ani. Potrivit cercetătorilor, așa-zisele sale succese de „predicție” sau „viziune” sunt minciuni, fabricații și falsuri – majoritatea inventate ulterior morții lui și susținute prin traduceri greșite, falsuri scrise de către necunoscuți mai recent, ori pure invenții cu scop publicitar.
În aceste condiții, instituțiile de presă nu ar avea de ce să ne transmită săptămânal articole despre „profețiile” lui. Și totuși, o fac. 
Site-ul verificasursa.ro/ prezintă o listă a surselor de pesudoștiință din România – pagini de internet care potrivit verificasursa.ro/ ar trebui consultate numai cu reticență. Pe ele în general vom găsi inevitabil „știri” despre Nostradamus (desigur, ȘOCANTE, ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE, SURPRINZĂTOARE, TERIFIANTE etc). Acestă listă ar fi:
    cocoon.ro
    fluierul.ro
    vremuritulburi.com
    nedreptate.net
    expunere.com
    descrieri.ro
    cunoastelumea.ro
    activenews.ro
    aflasitu.ro
    infoAlert.ro
    cyd.ro
    efemeride.ro
    nationalisti.ro
    nasul.ro
    nuv.ro
    social-media-romania.eu
    searchnewsglobal.wordpress.com
    lovendal.ro
    ziaristionline.ro
    yno.ro
    caplimpede.ro
    secretele.com
    napocanews.ro
    stirinefiltrate.ro
    dzr.org.ro
    stiri-extreme.ro
    ro.blastingnews.com
    onlinereport.ro
    obiectiv.info
    dailynewsro.com
    soim.ro
    gandeste.org
    recentnews.ro
    eufrosin.wordpress.com
    criterii.ro
    reporteronline.net
    lupuldacicblogg.wordpress.com
    incorect.org
    ro.blastingnews.com
    inliniedreapta.net
    aktual24.ro
    stireazilei.com
    flux24.ro
    deretinut.net
    ziaruldegarda.ro
    presalibera.net
    teinformam.ro
    internet-bun.info
    perfectmedia.tv
    stiriblana.pw
    impactpress.ro
    us24.ro
Și totuși, dincolo de aceste pagini de internet relativ noi sau relativ puțin cunoscute, Nostradamus e prezent și în publicații „mainstream”. Iată câteva exemple la întâmplare (colectate la 29.08.2016):

Raportat la totalul articolelor prezente pe site (luând ca referință numărul articolelor care menționează „România”), situația arată aproximativ așa:

Celor care expediază subiectul "Nostradamus" ca "tabloid" li se poate spune că greșesc: se vede din graficul de mai sus că există publicații de divertisment care au aceeași "proporție de Nostradamus" cu cu cele mai generaliste sau "quality". Celor care argumentează că presa e „nevoită” să abordeze subiecte facile pentru că „așa vrea publicul”, li se poate spune că greșesc. Între audiență și numărul de articole cu Nostradamus NU există deloc o relație directă:

Presa (cea generalistă exact la fel precum cea științifică) este datoare să aducă dovezi pentru fiecare afirmație pe care o face. Cazurile agențiilor de presă (Agerpress și, într-o oarecare măsură și Hotnews) ne arată că se poate, de exemplu, și fără „Nostradamus”.

Pentru cei iuți să concluzioneze că „la noi e ca la nimenea”, e de adăugat că situația descrisă mai sus este similară cu cea din alte țări. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate