10 ani cu executare pentru Istoria Transilvaniei
Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj stă închis de aproape zece ani. Câteva colecții restrânse sau evenimente temporare l-au mai adus în atenția publicului, însă partea propriu-zisă de muzeu stă de ani de zile închisă. În Cluj, „capitala” Transilvaniei. Cel mai mare și mai bogat în exponate muzeu din Transilvania. De vreo zece ani, închis.
Cum se poate așa ceva? Simplu, pe bază de „rule of law” și „administrație corectă”. Intrat de ani de zile într-un proces de renovare (ceea ce, din afară, se și vede – fațadele au fost renovate și arată foarte frumos), muzeul s-a pierdut în hățișul birocratic tipic unei societăți ex-comuniste. Piedici sistematice ridicate „conform legii” sau „conform regulamentelor”, sau pur și simplu din neglijență, sau accidente administrative, toate au conspirat către această situație absurdă. Justificări pentru aceste amânări se pot găsi – azi o problemă de retrocedare, mâine o schimbare de ministru, poimâine o schimbare de secretară, o hârtie pusă în dosarul greșit, o ștampilă întârziata, o criză economică, o curte de conturi, un om prea rău, un om prea bun, o strategie neagreată...
Se poate cu siguranță găsi câte o scuză bună pentru fiecare dintre zilele acestei sentințe de 10 ani cu executare, pe care a primit-o, prin închiderea Muzeului, nu doar Istoria Transilvaniei ci și o bună parte a identității culturale a oamenilor locului – români, maghiari, germani, rromi, sau cum vor dori se se numească. Ceea ce nu se poate găsi, este o scuză pentru cei 10 ani în ansamblu. Cei 10 ani ne vorbesc despre noi ca societate, despre cum oamenii buni au ajuns prizonierii unor politrucisme administrative, despre cum prea des căutăm scuze nu soluții. O societate cu accente sinistre, unde prea mulți epatează spume la gură despre anii de închisoare pe care trebuie să-i facă ceilalți (niciodată ai tăi, totdeauna ceilalți), în timp ce, în spatele lor, Muzeul face de ani de zile, tăcut și fără vină, închisoare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu