Nu o să-ți vină să crezi! Beneficiile acestui...

Aproape nu trece o zi fără să aflăm din presă despre „beneficiile remarcabile” câte unui aliment, element de comportament, element de mediu, etc. Știrea tipică este  despre „o jumătate de ciocolată pe zi”, „un pahar de vin roșu pe zi”, „un animal de companie”, „efortul fizic de x ori pe săptămână”, „alimente bogate în omega”, „un pahar de apă de dimineață” - dar și elemente precum alăptatul până la x luni, postura în banca de la școală, și altele. Toate au efect benefic – fie lungesc viața, fie reglează tensiunea, fie cresc IQ-ul, fie fac părul mai mătăsos, fie, fie...

Multe dintre cele de mai sus au ca element comun o acțiune repetată sistematic, cu răbdare și perseverență, pe termen foarte lung. Cred că se poate greu combate ideea că orice astfel de activitate necesită din partea subiectului elemente precum:
  1. Un plus de regularitate. E evident că dacă stilul de viață e haotic se prea poate să nu fii treaz în fiecare dimineață ca să bei „paharul de apă dimineața pe stomacul gol”, așa cum e puțin probabil să îți aduci aminte să cumperi (darămite să consumi) vin, ciocolată, broccoli sau ce mai e pe lista-minune, sau să îngrijești cum trebuie câinele de companie, sau să poți să ieși la alergat în fiecare zi (și eventual și la aceeași oră) – cum există și riscul ca jumătatea de tabletă de ciocolată să se transforme într-un kilogram, paharul de vin în cinci, și așa mai departe. Nici cu excese nu e bine...
  2. Timp. Dacă ai o viață supraaglomerată, plină de presiune din alte surse, nu va fi timp nici pentru cățel, nici pentru paharul de vin, nici pentru gătit alimente naturiste, etc.
  3. Mediul potrivit. Într-un fel te tentează la sport în timpul liber un cartier aerisit, un parc, un teren de sport cu pistă de atletism, o comunitate în care mulți alții practică deja același obicei, și în alt fel o mahala rău-famată, o zonă extrem de aglomerată sau mizeră, sau o comunitate prea apăsată de rutina supraviețuirii.
  4. Bani. Și animalele de companie, și ciocolata, și broccoli, și sportul, și viața într-o comunitate care le stimulează consumul cu măsură, costă. Evident, nici prea mulți și nemeritați, pentru că orice exces dăunează.
Cele patru condiții de mai sus se reduc foarte simplu la a spune că poziția materială nu foarte rea (fie moștenită deci manifestată prin educația primită și prin zona în care ai trăit, fie dobândită direct) este un factor favorizant pentru o viață mai bună. Când beneficiezi de suficienți bani pentru securitatea personală, se poate organiza și o viață mai puțin supusă stresului și exceselor, în care este timp pentru satisfacții personale moderate. Șanse sunt, dacă acei bani au fost câștigați cinstit, ca acele calități care ți-au permis să îi câștigi să fie și cele care îți permit să îți faci timp pentru micile rutine „sănătoase”. Dar pe acest principiu orice rutină poate fi simptomul unui plus de șansă la mai bine: chiar și cititul acestui blog poate deveni "sănătos" – așa că mă și grăbesc să vi-l propun drept un posibil obicei cu efecte benefice asupra...nu știu asupra a ce, dar probabil sunt benefice.

Alături de poziția materială, se poate invoca probabil și moștenirea genetică ce îi predispune pe unii spre o viață mai calmă, mai puțin expusă factorilor majori de stres – acei factori care cresc șansele de boli, accidente sau alte probleme. Evident că dacă „ești bine” material și/sau genetic, șansele să „îți fie bine” sunt mai mari. Obiceiurile citate mai sus au deci de multe ori șanse să fie mai des simptome, decât cauze care decid în mod direct durata de viață, lungimea părului sau cine știe ce alt element.


În acest context senzația mea este că fiecare știre despre beneficiile unui obicei alimentar sau de altă natură poate fi rezumată în aceleași vorbe: „Decât sărac și bolnav mai bine sănătos și bogat”, sau, și mai pe scurt, „Ar fi bine să fie bine”. Ceea ce pare un plan bun, cel puțin dacă e fără excese.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 74.

Cum aleg revista de specialitate

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă