Cum am pierdut Parcul Național Retezat

Aflu dintr-un titlu de presă că România ar fi "pierdut Parcul Național Retezat". Urmează evident comentarii pe Facebook – despre revoltă și silă. Firești comentarii - cum să pierzi tocmai parcul Retezat? Nu ajunge câte defrișări, betonări și retrocedări neinspirate sau abuzive s-au făcut până acum cu pădurile acestei țări?
Articolul citat vine și cu argumente concrete - și ne spune despre asfaltarea drumului DN66, despre defrișările din Domogled și din alte părți. Absolut revoltător sună totul. Vă propun însă o hartă simplă, ca să vizualizați datele mai concret:
Rezervația Domogled și drumul DN66, despre care vorbește articolul citat, nu au (conform hărții) legătură cu Parcul Național Retezat. Pe de altă parte, iată mai jos harta detaliată a Parcului, așa cum este ea prezentată pe site-ul oficial:
Se vede din această hartă că există zone cu grade diverse de protecție în Rezervație, și că în cele periferice ("zone tampon") este permisă într-adevăr printre altele și exploatarea forestieră (nu defrișarea) - dar așa e de mai multă vreme, și nu trebuie confundate zonele tampon cu parcul propriu-zis.

În concluzie, articolul citat mai sus dezinformează când afirmă că "statul român a pierdut Parcul Național Retezat". Sub acest titlu, articolul nu prezintă nimic despre vreo eventuală schimbare de încadrare juridică a Parcului (retrocedare, desființare, trecere în intravilan etc), iar cele mai explicite referințe la defrișări și asfaltări se referă la zone din afara Parcului. Asta nu face ca abuzurile de defrișare sau de alt fel împotriva mediului să fie scuzabile - dar nici dezinformarea din titlu nu este scuzabilă.
Văzând pe Facebook cât de ușor de preluat și dat mai departe este mesajul fals discutat mai sus, mă întreb: dacă aici, unde faptele sunt verificabile în 30 de secunde pe maps.google.com și pe Wikipedia, acceptăm atât de ușor că negrul e alb și albul e negru... există oare vreo direcție în care să nu putem fi manipulați? Și cât de departe e ziua în care like-ul de Facebook se va transforma în faptă - dar într-una ghidată de neadevăr și ducând de aceea tot la neadevăr și la acțiune distructivă? Poate că deloc departe, sau poate că într-un fel a fost așa dintotdeauna: vezi de exemplu aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate