Surpriză, nu sunteți divinități

Câțiva cetățeni din Florești și-au făcut niște afișe și și le-au lipit geam - după care au așteptat să le cadă la picioare 20000 de votanți (i-au spus, pretențios, campanie electorală). Lor, și neapărat nu altcuiva, să le cadă la picioare electoratul, și să-i divinizeze pe post de salvatori. Domnilor candidați, strategia aceasta cu lipitul afișului pe propria ușă n-a mai funcționat de acum câteva sute de ani de la Martin Luther încoace – și chiar și acolo vă pot spune credincioșii bisericii luterane că n-a funcționat în doar 30 de zile. Știu, ați umblat și pe străzi, ați postat și online. Și totuși, mult prea puțin.

La final, cetățenii afișători de programe vin, nemulțumiți, să reproșeze contribuabilului că e prost, incult, urât mirositor și nepăsător. Dânșilor le e rușine cu această țară care nu-i votează. Domnilor afișători, vă intra în fișa postului de candidați să oferiți ceva concret. Nu vorbe, nu circ, nu poze, nu promisiuni, nu cuvinte dulci, nu vorbe grele. Vă intra în fișa postului să faceți mai mult decât să vă lăsați lăudați online: „mare om, mare caracter”. Vă intra în fișa postului să faceți mai mult decât să vă lăsați echipa să denigreze contracandidații. Vă intra în fișa postului mai mult decât să așteptați votul „fiindcă musai să facem schimbarea”, sau fiindcă „trebuie să scăpăm de dezastru”. Cabina de vot nu e o masă de alba-neagra - sau, dacă ați reușit să o faceți să semene cu una, spectatorii vă vor întoarce spatele dezgustați și fără să plătească.

S-a schimbat legea electorală, într-un fel poate bun: v-a pus la muncă și v-a dat răspunderea de a aduce candidați credibili, cu experiență în funcții relevante. Aveați răspunderea să munciți și să aduceți în față pe cineva care să fi demonstrat deja că poate lucra decent (nu Superman, ci doar decent) la conducerea unei colectivități de 40000 de oameni, cum e Floreștiul. Aveați răspunderea să vorbiți personal cu fiecare contribuabil, ca să vă cunoască și să vă poată judeca pe viu – nu după desene animate postate pe Facebook sau pe garduri sau la televizor. Funcțiile de primar și consilier nu vi se cuvin simplu din naștere, sau fiindcă zâmbiți frumos, sau fiindcă aveți chelia grizonată, sau fiindcă aveți bicicletă. Dumneavoastră însă ați eșuat în acest demers.

Așadar, surpriză: nu sunteți divinități. Ba culmea, câțiva oameni care au muncit în moduri mai relevante decât dumneavoastră (mai mult sau mai puțin eficient, dar cu rezultate măsurabile), v-au luat-o înainte. Iar când ați vorbit de dezastre și necesitatea "schimbării", oamenii v-au întors cu jenă spatele. Unde dumneavoastră ați văzut prea multe blocuri, alții au văzut propria locuință. Unde dumneavoastră ați văzut prea multe mașini, alții au văzut propria mașină, sau autobuzul cu care fac naveta alături de copii. Unde dumneavoastră ați auzit gălăgie, alții au auzit propriul copil. Unde dumneavoastră ați văzut drumuri insuficiente, alții au văzut drumul spre casă. Unde dumneavoastră ați văzut un dezastru, alții au văzut dezastrul în care trăiesc ei. Și acum, vorba poetului, priviți cu spaimă...?

Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
[...]
Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
Prea v-aţi arătat arama sfâşiind această ţară,
Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi ...
[M. Eminescu, Scrisoarea III]


P.S.: da, postarea aceasta se referă și la candidatul Radu Silaghi-Dumitrescu.

P.S.: unora dintre candidați li se cuvin felicitări pentru succes sau măcar pentru efortul onorabil; la fel, și unora dintre alegători felicitări pentru că au ales. Multora dintre câștigători, nu prea: știu și dânșii foarte bine câte legi au încălcat în această campanie, din cele scrise și din cele nescrise. Pentru dânșii legea, mai ales cea electorală, e o gargară. Nu în ultimul rând, unora dintre alegători le suntem datori cu mulțumiri; colegii mei Dan Maier și Florentina Vaida vă vor reprezenta din partea ALDE în Consiliul Local Florești.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate