Nu, Bucureștiul nu fură banii Transilvaniei

Pe la Cluj, sau mai general prin Transilvania, circulă legenda că „miticii” de la București ne iau prin taxe și impozite banii și... „se îngrașă cu ei”. Că Ardealul ar susține de fapt prin taxele plătite de el... nemunca bucureștenilor. Astfel de dezinformări alcătuiesc o temă favorită a politicienilor care au de câștigat din punerea la îndoială a legitimității diverselor state din Uniunea Europeană.
Conform hărții publicate de economica.net pe baza datelor oficiale, Bucureștiul+Ilfovul adună din taxele locuitorilor săi mai mulți bani decât toată Transilvania la un loc:

Iar de cheltuit, Bucureștiul cheltuie doar 10% din taxele pe care le aduce la buget. Restul de 90% merge către județele țării, după cum se vede în harta de mai jos (sursa gândul.info). Nu, Bucureștiul nu „parazitează Ardealul”, ci are un rol esențial în menținerea coeziunii țării, redirecționând veniturile generate de către bucureșteni către dezvoltarea regiunilor rămase mai în urmă. Mai mult, se vede că aproape niciunul dintre județe nu primește sume semnificativ peste ceea ce a colectat el însuși (la cele două-trei care au primesc cca 50% în plus, acel "50%" reprezintă de fapt comparativ puțin în valoare absolută - vezi imaginea de mai sus).
Pe lângă toate acestea, separat de banii citați mai sus se colectează centralizat banii de la „marii contributori”: acești bani depășesc ca sumă tot ceea ce colectează „județele”. Marile firme din România, multe dintre ele operând predominant de la București, contribuie așadar la bugetul național mai mult decât toată Transilvania, sau decât toată Moldova sau decât tot Bucureștiul. Iar acele fonduri merg tocmai către fiecare dintre județe, fiecare dintre regiunile istorice.

Conform datelor numerice, niciuna dintre regiunile istorice ale României nu este așadar „parazitată de bucureșteni”. Dimpotrivă.

Comentarii

  1. http://www.monitorulcj.ro/economie/39108-cu-sediul-in-cluj-dar-cu-taxele-platite-la-bucuresti#sthash.4x7vjKA6.dpbs

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acela, al modului în care trebuie făcută taxarea marilor companii, e un alt subiect. E mult mai vast însă decât considerentele interesate politic și anti-statale care însoțesc de obicei discuțiile din presă. Un punct de plecare poate fi https://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_tax. UE are de asemenea o directivă relativ recentă în care recomandă taxarea la nivel local - pe fundalul discuțiilor despre (i)legitimitatea paradisurilor fiscale ale corporațiilor multinaționale.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate