Manifestul de la Leiden


Revista Nature a publicat recent un apel asupra rolului scientometriei/bibliometriei în evaluarea cercetării științifice, intitulat Manifestul de la Leiden. El marchează, pe scurt, imporrtanța a zece puncte: 
1. Evaluarea pur numerică și cea pur calitativă (peer-review) se completează reciproc, și niciuna nu trebuie să o excludă pe cealaltă. 
2. Evaluarea trebuie să se bazeze pe criterii relevante pentru misiunea instituției sau grupului respectiv (inovatorilor să li se ceară brevete, scriitorilor cărți, cercetătorilor din domeniile fundamentale - articole în reviste de mare impact, etc) 
3. Trebuie protejată excelența în domenii de interes pur local, acolo unde ea există 
4. Transparența în privința bazelor de date și a metodelor de calcul folosite 
5. Cei evaluați trebuie să poată verifica și confirma datele din evaluare (implicit, nu să își completeze singuri de la zero fișe și dosare
6. Criteriile trebuie să accepte variabilitatea între domenii (nu se iau in discuție factori de impact în valoare absolută ci numai relativ la domeniu - pe sistemul clasificării revistelor de către UEFISCDI în roșii-galbene-gri, nu se cere domeniilor bazate pe cărți să publice în reviste, etc) 
7. Componenta calitativă a evaluarii din peer-review este esențială; altfel, se ajunge la situații greșite precum ordonarea simplă după numărul de citări sau după h - care înseamnă adesea o ordonare după vârstă, pentru că acești indicatori cresc în timp chiar și atunci când nu publici nimic. 
8. Evitarea falsei precizii numerice - trebuie folosiți mai multi indicatori, și evitată separarea "la virgulă"; spre exemplu faptul ca factorii de impact au trei zecimale nu inseamnă că ele sunt semnificative 
9. Trebuie evitată evaluarea după doar unul sau două criterii, pentru că ea ar provoca în sistem reflexul de a înlocui principiile academice ale cercetării, cu o simplă cursă neacademică spre "indeplinirea criteriilor" 
10. Natura indicatorilor de evaluare trebuie urmărită și actualizată în timp.

Universitatea Babeș-Bolyai folosește de câțiva ani cel puțin în parte astfel de principii - cum a facut-o la evaluarea internă a unităților sale de cercetare, sau la competiția internă de granturi pentru tineri cercetători.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 74.

Cum aleg revista de specialitate

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă