Curajul de a impune normalitatea în administrarea cercetării

De ani de zile, cercetătorii finanțați de statul român așteaptă din decembrie până primăvara, uneori chiar la sfârșitul ei, pentru a ști dacă fondurile care le revin pentru anul în curs (conform rezultatelor competițiilor anterioare, contractelor deja semnate, sau altor angajamente), „se dau sau nu”. Aproape în fiecare an, din diverse motive (nu s-au colectat banii, sau nu e clar bugetul, sau nu s-au primit rapoarte din toate părțile, etc), așteptai 3 până la 5 luni cu sufletul la gură și achizitiile blocate (materiale, dar si salarii sau participări la conferințe), să afli dacă sau în ce măsură ți s-au evaporat fondurile. Și, într-adevăr, în mai multe rânduri ele veneau tăiate cu până la 50%. Din cauza aceasta, circa o treime din an era, mai ales pentru cercetătorii din zona experimentală, nepermis de ineficientă.
Prin contrast, 2016 a început cu o schimbare notabilă: toate demersurile legate de confirmarea finanțării granturilor de cercetare s-au demarat încă din mijlocul lui ianuarie – adică într-un termen și orizont de timp compatibil cu toate țările dezvoltate din lume, și în contrast cu aproape tot ce am văzut în ultimii ~10 ani în România. Excesul acesta de normalitate pare să fi lăsat lumea complet anesteziată: nu am văzut nicio reacție pozitivă.

În scurtul timp de la investire, actuala conducere a ministerului pare să înlăture simplu și nespectaculos piedici din calea normalității; demararea finanțării granturilor nu e singurul exemplu. Simplitatea cu care se întâmplă aceste lucruri este dezarmantă – fără revoluții de bâlci, fără modificări ample de legislație, fără încrâncenări futile, ci doar prin simple acte administrative la locul și timpul potrivit. Va fi interesant de văzut, oare cât de dispus mai este contorsionatul nostru mediu public să reziste acestei linii de lucru? Sau, cât de dispus este să i se alăture?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate