Cum arată o țară despădurită

Pentru că la postarea anterioară despre defrișări mi s-a reproșat (pe bună dreptate) că nu am inclus ceea ce în știință se numește „experimentul control pozitiv”, prezint aici o comparație între harta României 1987 versus 2012, și harta unei porțiuni echivalente din Brazilia 1987 versus 2012. Sursa datelor este vizibilă în imagini. Iată România:

Singurele diferențe notabile între 1987 și 2012 sunt eventual cele de contrast al imaginii. În rest, nu pare vizibilă vreo schimbare notabilă în aria de culoare verde-închis, care denotă pădurile.

Și acum iată o porțiune de aceeași suprafață din Brazilia, la aceeași scară (în colțul din stânga jos se vede scala, iar în dreapta sus este figurată harta pentru a confirma că vedem Brazilia și nu altă țară):


În cazul Braziliei, despăduririle se văd foarte bine pe harta din satelit. În cazul României, despăduririle sunt nedetectabile pe harta din satelit. Imaginile acestea nu înseamnă că în România nu există despăduriri sau abuzuri. Probabil aproape fiecare dintre noi am văzut sau cunoaștem personal câte un astfel de abuz. Imaginile de mai sus ne vorbesc însă de amploarea acestor despăduriri la nivel național: dacă în Brazilia se vede din avion, în România e nevoie de lupă și de autosugestie. Sau de sugestia unui aparat de propagandă care de ani buni de zile joacă alba-neagra cu realitatea în defavoarea și spre înșelarea contribuabilului din România, cu asentimentul tacit al autorităților care ar trebui să știe, să spună și să impună respectarea adevărului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate