Ură pentru gunoaiele Floreștiului

Pe fondul unei nemulțumiri generale a cetățenilor în privința aspectului spațiului public din comuna Florești (de exemplu, cu multe gunoaie uitate pe străzi, dar nu numai), ni se servește (evident „pe surse”, cum altcumva) o „soluție”: totul ar fi din vina administratorilor de bloc
Cu siguranță majoritatea oamenilor nemulțumiți (de gunoaiele de pe străzi) au dreptul să fie supărați. Dar cu siguranță, oameni fiind, soluția lor instinctuală nu e să urască. Nici pe primar, nici pe consiliul local, nici pe firma de salubritate, nici pe administrator. Nu să-i urască – dar poate să-i schimbe democratic și decent pe unii dintre ei.
Dânșii însă ne propun zilele acestea altceva: ne servesc obsesiv cu „share” pe Facebook „dezvăluiri” potrivit cărora administratorii de bloc ar fi furat și înșelat oamenii luându-le banii de gunoi și lăsându-i cu mizeria la ușă. Administratorii de bloc sunt de vină – și încă nu oricum, ci cu furt, minciună, și expunere la boli. Cât despre primar, consiliul local, firmă de salubritate... e simplu: ei sunt victime alături de noi, deci rezultă să îi apreciem cu atât mai mult cu cât urâm administratorii de bloc.
În loc să rezolve problema, „sistemul” ne servește niște inamici pe care să îi urâm în voie; azi administratorii de bloc, mâine altcineva. La partea aceasta, cu ura, pe mine nu se pot baza. Sper că nici pe dumneavoastră. Atât pentru că e greșit, cât și pentru că nu duce niciunde util.
La partea cu apreciatul, acolo da, se poate conta pe mine. Cum am mai spus, cred că înainte de a critica trebuie să știm identifica punctele bune ale celui criticat, și să acordăm credit pentru ele. Abia atunci avem credibilitate într-un dialog sau într-o competiție, dacă ne pretindem parteneri măcar egali (ceea ce între oameni întotdeauna ar trebui să fie cazul).


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate