Fibra lor degenerată vs. administrația eficientă

Zilele acestea Ministrul Culturii și-a dat demisia în urma scandalului de la Opera din București – un scandal despre care i se reproșează ministrului fie că nu l-a gestionat fie că l-a gestionat ineficient. Un scandal care poate pe la noi prin provincie și prin comună n-a făcut valuri – dar presa de mare impact din străinătate l-a preluat și a punctat încă o ocazie de a ne târî țara prin noroi pe tot restul planetei.
Mulți colegi din mediul universitar sunt furioși că ministrul a fost obligat să demisioneze. Le plăcea că dânsul începuse să „scuture sistemul”. În opinia mea reforma și scuturarea sistemului sunt însă două lucruri complet diferite. Unora li se pare că e tot una – că orice schimbare înseamnă progres și orice scandal înseamnă transparentizare. În opinia mea – și se pare că și a prim-ministrului și a președintelui – lucrurile nu stau așa. Scandalul este adesea opusul progresului.
În opinia mea este foarte ușor să scuturi un sistem. Sigur, îți trebuie curaj să o faci – iar curajul e ceva de apreciat. Îți trebuie pricepere profesională să scuturi părți care merită scuturate – iar acea pricepere merită apreciată. Dar nici acel curaj, nici acea pricepere nu rezolvă probleme. Ele sunt utile când protestezi de pe margine – dar nu când ai în fișa postului găsirea de soluții. Administratorii eficienți sunt o specie rară, prea puțin apreciată la noi și oriunde – mai ales că o caracteristică majoră a lor este că nu provoacă scandal și deci nu atrag atenția prin trucuri facile.
Colegii din mediul universitar deplâng faptul că ministrul culturii a trebuit să demisioneze. Și din cauză că nu am păstrat ministrul reformator, spun dânșii că avem toți o fibră culturală degenerată, că e în fibra noastră să refuzăm reforma și schimbarea și progresul. Că nu înțelegem geniul celor de la vârf și nu îi lăsăm să facă în sfârșit curățenie printre animale. Pentru că, da, dânșilor le place cu animale. Dânșii își numesc competitorii rinoceri, elefanți, dinozauri, tiranozauri, insecte, oi, mistreți, macaci, guzgani, varani... Sau alte dăți e pe bază de găinile (cu ouă) ale unuia, struții altuia, vita Kobe a altuia, calul și antilopele gnu ale altuia...

Critic această logică de grădiniță. Lucrurile sunt simple: nu este acceptabil un administrator care construiește puțin și scandalizează mult – indiferent ce IQ are sau câte cărți a citit/scris. Poți face greșeala să nu înțelegi acest lucru. Nu accept însă greșeala de a mi se spune apoi, drept corolar, că din cauza ineficienței acelui ministru și a imaturității acelor colegi, eu și concetățenii mei am fi un cancer și niște degenerați cultural. Ceea ce spuneți, stimați colegi, este o jignire gratuită și rasistă - pentru care dorința de progres și astralitate nu poate fi niciodată o scuză.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate