Scuzele dânșilor

Colecția principală a Muzeului de istorie din Cluj – închisă ani de zile „pentru renovare”. Cazinoul din Constanța – închis și el ani de zile pentru „investiții” și „renovare” deși Revoluția îl prindea proaspăt renovat; azi el e în ruină. Zilele acestea aflăm că Televiziunea națională TVR este prima din Europa exclusă de la Eurovision pentru că... are datorii la stat.
Toți responsabilii dau din umeri: știți, procedurile, legea... Care dintre acele proceduri și care dintre acele legi au fost create cu scopul de a demola Cazinoul din Constanța? Care proceduri și care legi au fost create pentru a închide timp de 10 ani principala colecție muzeală din țară de Istoria Transilvaniei? Care proceduri și care legi au fost create pentru a face din România singura țară exclusă de la Eurovision pentru datorii? Eu vreau să cred că niciuna. Și atunci?
Eventual ni se mai servește câte un vinovat – cam niciodată cineva care să fie azi pe un scaun amenințător. Fostul director, fostul primar, fostul ministru, fostul ziarist... Totdeauna aflăm că tocmai s-au alocat niște bani, tocmai s-a semnat un acord, tocmai s-a dat ordin să ceva. Localitatea dumneavoastră nu are școli destule sau căi de acces decente? Nu-i nimic, să știți că tocmai s-a semnat, și s-a demarat, și o să se facă, și e prioritate națională, și...
De la muzeul de istorie din Cluj la cazinoul din Constanța sau la recordul negativ al excluderii TVR de la Eurivision, avem o temă comună: un set de proceduri birocratice care azi își demonstrează o finalitate nedorită – sufocarea unor instituții sociale și culturale reprezentative din România. Proceduri, legi, regulamente, bune practici, simpozioane, hotărâri, comisii, reforme, face-lift-uri, share-uri, Gantt-uri – toate au sunat constant bine, dar azi putem trage linia și să socotim care e rezultatul: demolare.

Să sperăm că pe măsură ce conștientizăm aceste situații vom încerca mai des să construim și să găsim soluții. Și să vedem mai rar ruine – fie ele și înflorite cu scuze frumoase și instituționale și anticorupte. Soluțiile, cred eu, nu pot ține decât de voința noastră de a face lucrurile să se întâmple, și probabil de schimbări în legislație și birocrație; sigur, nu în ultimul rând și de profesionalismul celor care au menirea să oblige la respectarea literei și spiritului legii. Acel spirit care ne dorește să fim o societate funcțională, nu o colecție de ruine și buruieni excelent indexate și regulamentar scuzabile.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate