Numai Kant!

Zilele acestea, fotbalul e în atenția multora. La Cluj sau București, e vorba de finala de mâine a Cupei României (Numai „U”!...). În rest, e vorba de scandalul de corupție de la FIFA, unde procurorii americani au „săltat” persoane suspectate de corupție. Un site de știri american destul de liberal scrie despre scandalul FIFA aducând în atenție opinia lui Kant despre acțiuni imorale. Astfel, Kant insista că o acțiune imorală, fie ea furt, minciună, corupție, sau altceva, este, și ar trebui să rămână, pur și simplu imorală indiferent de context. Dacă crima e imorală, atunci și asasinarea unui tiran criminal e imorală. Dacă furtul e imoral, rămâne imoral ca un muritor de foame să fure o felie de pâine de la un milionar corupt și malefic. Dacă furtul e imoral, rămâne imoral și atunci când n-o să afle nimeni. Dacă frauda la examen e imorală, atunci rămâne imorală și la un examen la care profesorul nu e competent și materia „nu ți-e de folos”. O știe, conform lui Kant, până și un copil de 8 ani. Expresia „teoria ca teoria, dar practica ne omoară”, sau variațiuni pe această temă, era inacceptabilă pentru Kant. El spunea că suntem întrutotul îndreptățiți să pretindem că în fața nenumăratelor tentații, încercări sau suferințe, omul poate pur și simplu să rămână moral. E foarte, foarte greu, dar cu mult efort, cu multă muncă, și cu educația potrivită, se poate. Pentru că odată puși în fața realității crude, în care nu există „rău mai mic” și „rău mai mare” ci doar „rău”, putem găsi soluțiile acelea foarte grele pentru „bine”, astfel încât să nu mai avem oameni buni care-au trecut numai prin rele.

Același lucru îl spunea spre exemplu și americanul Thoreau, și am argumentat aici și aici cum opiniile acelea sunt aplicabile și azi în România ori în altă parte.


Dar asta nu e tot...ca să citez reclamele de la televizor. Site-ul citat (chiar liberal fiind el) se exprimă astfel: „soccer officials, the Justice Department announced on Thursday, abused their positions...”. Adică, potrivit site-ului, procurorii americani au „anunțat” că oficialii FIFA sunt corupți. Și totuși, în sistemul judiciar modern, conform legilor și regulamentelor, procurorii nu anunță ci argumentează și acuză - și doar judecătorii decid. Procurorii pot anunța că acuză, dar nu pot anunța verdictul înainte de proces. În România subiectul este bine cunoscut. Există și la noi, de multă vreme, tendința de a confunda rolurile judecătorilor și procurorilor. Cetățenii care au citit prea mult Kant/Thoreau, sau care sunt încă tineri din punct de vedere moral, sunt revoltați în România de confuzia procuror-judecător – și se uită ocazional cu speranță către SUA, patroana expresiei „rule of law”; speranță că ne vor ajuta să ne corectăm. Site-ul citat mai sus, venind de la „rule of law” de acasă dar suferind de aceleași tare ca la noi, ilustrează cum într-o oarecare măsură problemele de la noi sunt aceleași cu problemele de la ei. Că vrem poate prea mult și prea devreme de la sistemul nostru de justiție, sau de la societatea noastră în general. Aș argumenta însă, odată cu Thoreau și Kant, și odată cu incoruptibilul lor coleg de opt ani, că avem dreptul să pretindemse poate. Tot astfel cum duminica aceasta „U” Cluj poate câștiga Cupa României. E foarte, foarte greu, dar ... se poate. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 74.

Cum aleg revista de specialitate

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă