La degustat cu epigonii
În postarea
anterioară reaminteam vremurile în care la experimentul de
chimie se urmărea nu doar culoarea, temperatura, depunerea de
precipitate, sau degajarea de gaze din amestecul de reacție, ci
și... gustul său – la propriu. Dacă azi suntem tentați
să privim de sus la simplitatea unor astfel de practici, e bine să
ne amintim că marile descoperiri din istoria științei, cele care
ne-au marcat manualele prin reguli universal aplicabile, au fost
rodul unor astfel de experimente, când între oamenii care
intrau în laboratoare proporția celor excepționali era mult
mai mare. La 1870, a încerca pentru prima dată o anume reacție și
a îi analiza produșii era o chestiune de tehnică și de talent
ieșite din comun – de artă adesea. Azi, după 150 de ani,
descoperirea unei noi substanțe ori reacții chimice are o cu totul
altă încărcătură, mult mai de rutină, rezervată unor epigoni
care nu au nevoie nici de geniul nici de talentul înaintașilor –
ci doar de manualul de utilizare a „aparatului” (de multe ori
nici nu îi va interesa cum îl cheamă exact pe aparat, sau cum
funcționează).
Acești
epigoni se întreabă de ce cercetarea nu are azi parte de
același respect ca în trecut, de ce societatea nu îi (mai)
recunoaște ca tagmă de elită. Poate dacă și azi „testul
gustului” ar fi obligatoriu, lucrurile ar sta altfel. Spun „testul
gustului” în sens generic. Dacă azi chimiștii ar gusta mai
des substanțele pe care le produc, s-ar face poate economie de
multe eforturi sterile, iar proporția substanțelor „ecologice”
și netoxice ar crește – iar otrăvurile, cancerigenele sau armele
chimice ar fi produse cu mult mai multă moderație. La fel, ar fi
poate bine ca cei care sintetizează sau izolează din natură
amestecuri sau substanțe „cu potențiale aplicații de medicament”
să le testeze mai des ei înșiși (observați, spun mai
des pentru că sunt totuși mulți care dau exemple pozitive în
acest sens, și am fost onorat să-i am între profesori, colaboratori
sau prieteni). La fel pentru biologi, fizicieni, nutriționiști dar
și economiști, sociologi, juriști, artiști sau ziariști – ca
să nu mai vorbim de politicieni. Până la urmă, nu e mare
diferență între chimistul care produce substanțe sau
procedee „noi” pe bandă rulantă și publică articole
științifice... „pentru că poate”, „pentru că are o
vocație”, și pentru că „reprezintă elita” - și
politicianul care face legi de calitate medie (adică, nu cele
mai bune) și le privește apoi de sus tot pentru că „poate”, și
tot pentru că e „parte a elitei”. Și unul, și altul,
contestați de contribuabil în privința perfectibilității muncii
lor și legitimității poziției lor de recipienți ai banului
public, vor răspunde dezgustați
„vax populi”, și vor invoca vremuri și tărâmuri unde
geniul le este atât real cât și recunoscut, în spiritul a ceea ce
numeam acum ceva vreme cratocrație.
Comentarii
Trimiteți un comentariu