...șef milos și afabil?

Citesc dintr-un email „semnat anonim”, despre rezultatele unui sondaj online realizat de dânșii (colegi sociologi, din cât se înțelege):

„... cadrele didactice din UBB doresc ca viitorul rector să fie o persoană abordabilă, 87,12%, să fie un bun diplomat 92,02% şi să ştie să vorbească în public 96,01%. [...] din acest uriaş procent, rezultă că până acum în funcţiile de conducere ale universităţii au fost persoane care nu aveau tact în relaţionarea cu cei din jurul lor [...].”

Se poate însă argumenta că era logic să răspunzi la acele întrebări doar în acel fel - că e bine ca un coleg (cu atât mai mult un rector) să fie diplomat, abordabil, și bun comunicator. Logica sondajului pare atunci să fie: „deoarece noi vă întrebăm despre aceste lucruri, ele sunt cele mai importante pentru voi, ba v-au și lipsit până acum”. Desigur, pentru o campanie publicitară negativă e perfect legitimă abordarea – chiar dacă (sau tocmai pentru că) ea nu respectă rigorile logicii.

Paragraful final al respectivului email definește sumar ce pare să „vrem” în UBB, în sensul că ne definește ca pe o colectivitate în căutare de șef milos, afabil,  și...atât. Toate acestea însă, par rezultate din întrebările alese mai degrabă decât din prioritățile reale ale respondenților:

„Coroborând toate caracteristicile prezentate mai sus, rezultă că cea mai mare parte a personalului UBB îşi doreşte în funcţia de rector un manager cu abilităţi economice, echilibrat, cu deschidere spre oameni, cu răbdare în discuţiile pe care le are cu dascălii şi cercetătorii, cu o bună imagine în afara universităţii, cu precădere în mediul de afaceri, dar care să aibă forţa de a dezvolta o relaţie echidistantă/independentă faţă mediul politic, chiar – mai mult – fără înţelegeri subversive în care să fie atrase diferite servicii secrete”

Dincolo de problemele de logică ridicate mai sus, personal sunt de acord că a fi economist e un atu pentru a fi rector, așa cum sunt utile și celelalte atuuri citate în emailul respectiv. Mai afirm și că, în fața întrebărilor corecte, angajații UBB s-ar prezenta în reala lor lumină de universitari în sensul complet al cuvântului, nu de colectivitate în căutare de șef milos și afabil. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

Cum aleg revista de specialitate