Ardeiul iute și viața lungă
Conform unei știri recente (de exemplu
aici),
pe baza unui articol dintr-o revistă științifică (aici),
consumul de ardei iute roșu („hot red chili pepper”) scade
riscul de moarte subită. Concluziile din acele știri merg până
la a specula că în general ardeiul iute probabil conține substanțe
benefice, că avem probabil în organism receptori speciali pentru
acele substanțe, iar consumul de ardei iute face bine la sănătate
și viață lungă. Doar că...
Să spunem mai precis ce au măsurat
cercetătorii aceia. Anume, ei au urmărit câți dintre consumatorii
de ardei iute au murit într-un interval de cca 0-20 de ani de la
luarea interviului, comparativ cu respondenții care nu consumau
ardei iute. Studiul a fost făcut în California, și a inclus o
pondere mare de persoane de origine mexicană (adică, exact
populația al cărei meniu include în mod tradițional ardei iute
mai des decât la multe alte populații). De altfel, dintre toate
categoriile de persoane intervievate în studiul citat, sectorul care
consumă cel mai mult ardei iute este (conform autorilor)
constituit din persoane de origine mexicană, tineri, bărbați, cu
educație mai puțină și cu venituri mai mici.
Așadar, studiul, bazat pe statistici
colectate timp de ~30 de ani (!) stabilește că mexicanii care
consumă mâncare mexicană trăiesc mai mult decât mexicanii care
nu consumă mâncare mexicană. Eu cred că nu ar fi deloc o
surpriză să citim și studii științifice care confirmă că
indienii care mănâncă mâncare indiană trăiesc mai mult,
chinezii care mănâncă mâncare chinezească trăiesc mai mult...
Cu o oarecare probabilitate, o persoană
care provine dintr-o anumită societate/zonă, cu obiceiuri
alimentare bine definite de câteva sute de ani, e de așteptat să
aibă metabolismul adaptat la condițiile respective de climă și de
nutriție – desigur, în limite statistice generale (adică, e
totuși voie ca unui mexican să nu îi placă mâncarea iute, așa
cum unui grec e voie să nu îi placă măslinele, sau unui clujean e
voie să îi placă sushi mai mult decât varza a la Cluj).
O a doua observație e că, dincolo de
limita etnică, ardeiul iute e în economia bucătăriei un component
aparent neesențial – mai degrabă un condiment decât o sursă de
energie sau de vitamine sau de minerale. E, adică, un component
peste care poți ușor sări dacă nu aspiri la ceva mai mult decât
alimentația de bază. Aș argumenta că se poate să existe în
profilul genetic/psihologic al consumatorilor de condimente mai
diversificate (altele decât sare și piper) un element de hedonism,
sau de respect de sine, suplimentar față de alte persoane – și
suficient pentru a creiona un stil de viață mai atent cu propria
persoană, deci mai puțin expus accidentelor și șocurilor. O
astfel de interpretare ar explica, cred, în bună parte datele
cercetătorilor americani despre „viața lungă și ardeiul iute”.
Am mai scris și altă
dată cum mici elemente de hedonism, precum „un pahar de vin pe
zi”, „o ciocolată neagră pe zi”, „o cafea pe zi”... se
corelează în multiple studii cu „viață mai lungă” sau cu
„mai puține boli” - și că acea corelare e foarte posibil să
nu aibă nimic de-a face cu cine știe ce „substanțe active”
care s-ar găsi în ciocolată, cafea, vin, ardei iute sau alte
„secrete ale longevității”. S-ar putea, așadar, ca și acel consum de ardei iute din studiul citat să fie un simptom, nu o cauză, a unei stări de fapt care de asemenea are ca simptom o mortalitate redusă.
În concluzie, fără a contesta
studiul citat, nu e neapărat cazul să supra-interpretăm
rezultatele lui. Poate că ardeiul iute chiar conține „substanțe
protectoare care etc etc”. Sau poate că, pur și simplu,
consumarea regulată a unui condiment suplimentar peste cele
esențiale constituie un simptom al unui om cu o viață ceva mai
așezată, ceva mai sigură, ceva mai organizată și... implicit
ceva mai lungă. Dacă e așa, atunci simpla mușcătură dintr-un
ardei iute nu garantează în niciun fel viață mai lungă –
așa cum, reciproc, interzicerea ardeiului iute rămâne una dintre
cele mai ineficiente metode de a provoca moartea subită.
Comentarii
Trimiteți un comentariu