Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă

O serie de instituții de presă, sportive și nu numai, difuzează poze cu un teren de fotbal amenajat într-o pantă incompatibilă cu orice sport clasic. Iată un exemplu:

E clar din poză că terenul există și că e unul absurd. I s-a dat și locația, undeva în județul Bihor (vezi de exemplu http://infoalert.ro/2015/10/21/a-intrat-in-istorie-terenul-de-fotbal-in-panta-dintr-o-localitate-din-romania-video/#). Dar... știrea are probleme:
  • pretinde că descrie un teren din Bihor la care s-a început lucrul în 2010 și s-a terminat în 2012 cu costul a 600000 RON (de exemplu http://infoalert.ro/2015/10/21/a-intrat-in-istorie-terenul-de-fotbal-in-panta-dintr-o-localitate-din-romania-video/#). Or, terenul din poza de mai sus nu e „construit” în niciun fel – ci doar trasat pe o panta preexistentă, care pare parte a unui terasament de drum.
  • pozele se regăsesc postate pe internet în străinătate încă dinainte de presupusa dată de finalizare a terenului din Bihor: http://www.foundshit.com/soccer-field-challenge/ sau http://ejemplospara.com/10-ejemplos-de-las-canchas-de-futbol-mas-extranas-del-mundo/
  • pe una dintre paginile citate mai sus se plasează terenul în Ucraina, încă din 2011 (dinainte de presupusa construire în România). Nici șoseaua din poză nu arată a drum comunal de pe la noi.
  • Se mai găsesc și alte terenuri de fotbal în asemenea pante sau chiar mai rău conform surselor de pe internet – dar în general ca glume sau elemente de decor neconformist.
Pe scurt: fals. Terenul acela nu se află la noi în țară, nu a costat 600000 RON din bani publici, nu avem primari care fac așa ceva. Sigur există la noi terenuri aflate lângă pante; sigur există terenuri denivelate și nu perfect orizontale. Dar nu acela din poza de mai sus. Nu așa.

Exemplul de mai sus e minor ca subiect dar foarte util pentru a ilustra capacitatea de dezinformare a presei și... receptivitatea la dezinformare a publicului. Asezonată cu un „corupția ucide”, știrea despre existența acestui teren într-o comună din România, construit pe atâția bani publici, e suficient de revoltătoare încât să permită verdicte dure despre orice și oricine. Să vină să îi ia, hoții la pușcărie etc... Verdicte bazate însă, așa cum am arătat mai sus, pe neadvăr. Sigur, un neadevăr care se vrea educativ, cu scopul de a ne învăța să fim mai corecți, mai atenți, mai civici. În opinia mea pe minciuni nu se poate însă construi nimic adevărat, nimic durabil. Minciuna este toxică și atât.

Comentarii

  1. Q.E.D. ?
    Subred esafodajul...aduce a Radio Erevan.
    Daca dorim o viata mai buna fara a invata carte, o meserie, fara a fi competenti in ceea ce facem si fara bun simt ...avem alternativa unei lumi disfunctionale bazata pe impostura, iresponsabilitate, venalitate, furt si rea credinta.
    E atat de simplu.

    Dasvidania!


    RăspundețiȘtergere
  2. bonus, se poate consulta pe maps.google.ro harta comunei in cauza, Finis, cu imagini din satelit. Se vede ca nu exista drumuri precum cel din pozele care ii sunt atribuite in presa acelui teren de fotbal. In fapt, e marcata pe maps.google.com si locatia unui teren de fotbal intr-o zona a Finisului care pare sa corespunda cu reportajul de la ProTV - adica una partial impadurita si nu arata deloc ca in poza. In fapt, se vede si in reportajul video de la fata locului (link in textul articolului) ca poza cu terenul in panta e din alta parte, suprapusa in gluma la finalul filmarilor din comuna Finis.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 73.

Cum aleg revista de specialitate