(Ne)adevăruri despre rata de emigrare din România

Odată cu deschiderea frontierelor către UE, foarte mulți cetățeni est-europeni au migrat către Vest. Românii nu au fost o excepție. Ratele de emigrare au depins de doi factori: cât de deschise (și când) au fost frontierele și piețele de muncă, respectiv cât de puternică/slabă a fost economia țării. Evident că România și Bulgaria urmau să aibă rate mari ale emigrării, fiind de multă vreme cele mai slabe economii din UE.
Anul acesta s-a spus însă despre România că are cea mai mare rată de emigrare din lume „în afară de țările din zone de conflict”, ba chiar s-a scris că s-a emigrat de la noi „mai rău ca din Siria”. „Știrea” a fost folosită inclusiv în scop politic, în cadrul campaniei sistematice de discreditare a sistemului democratic din România. Nu putem nega că instituțiile noastre democratice sunt foarte perfectibile, sau că oamenii care le conduc merită schimbați. Dar acele schimbări nu pot fi productive decât dacă sunt bazate pe adevăr și pe decizii democratice – nu pe campanii de presă alarmiste, false, pro-totalitare și adesea chiar rasiste la adresa românilor.
Realitatea este că în ultimii ani rata de emigrare din România este în scădere accentuată. Pe anul 2016, conform datelor CIA (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html), România este pe locul 112 în lume ca număr net de emigranți raportat la mia de locuitori. Așadar, 111 țări sau teritorii au pierdut în 2016 mai mulți locuitori prin emigrare decât am pierdut noi. România a pierdut 2 locuitori din 10000, ceea ce înseamnă cu 50% mai puțin decât Bulgaria, de două ori mai puțin decât Polonia, de 10 ori mai puțin decât Croația, de 15 ori mai puțin decât Estonia și de 30 de ori mai puțin decât Letonia. În niciun caz „cel mai rău din lume”, în niciun caz „mai rău ca Siria”.
Emigrarea din România este în scădere și potrivit datelor ONU (https://esa.un.org/unpd/wpp/Download/Standard/Migration/). Mai exact, de la 8 emigrați/1000 locuitori în 2005-2010, s-a ajuns la 4 emigrați/1000 locuitori în 2010-2015 (și în scădere accentuată cum s-a arătat mai sus pentru 2016). Pentru comparație, pe 2010-2015 au avut rate de emigrare semnificativ mai mari decât România patru țări europene: Irlanda, Lituania, Letonia, Albania. Moldova și țările balcanice un înregistrat și ele în general maxime de 8-15 emigranți/1000 de locuitori în anii recenți (în special 1990-1995, dar cu valori notabile și în anii ulteriori).
Nu în ultimul rând, conform datelor Pew Research Center (http://www.pewglobal.org/interactives/migration-tables/), numărul românilor care trăiesc în străinătate s-a triplat între 2000 și 2010 după care a rămas esențialmente constant până în 2015 (mai exact, a crescut cu 1%).
Datele pe care eu le citez mai sus sunt disponibile public. Specialiștii care au ales să tacă în fața campaniei mincinoase de presă „România, mai rău ca Siria”, sau au ales chiar să o susțină... nu au nicio scuză. Noi, ceilalți, care acceptăm „știri” din acestea neverificate... de asemenea nu avem nicio scuză.

În concluzie, rata emigrării din România este în scădere accentuată în ultimii ani. Maximele din perioada 200-2010 erau anticipabile din cauza deschiderii granițelor cu restul UE și din cauza stării proaste a economiei. Stabilizarea de după 2010 e probabil și rezultatul creșterii economice mult accelerate în 2000-2008 în România față de anii anteriori (vezi de exemplu aici). Dacă dorim reducerea pe mai departe, cea mai evidentă soluție este continuarea creșterii economice. Dacă dorim progres, el nu va veni decât bazat pe adevăr și pe muncă, nu pe exagerări sau „minciuni educative”.

Comentarii

  1. E bine de stiut. Sa vedem insa si ce va aduce noua guvernare... in aceasta chestiune! Ma intereseaza statisticile, dar mai mult intristeaza ca mi-am cam pierdut baiatul in ceasta harmalaie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Într-adevăr, deocamdată avem într-adevăr o diasporă de cca 15% din totalul populației domestice; circa 1 din 7 persoane... Pentru următorii patru ani am văzut previziuni moderat pozitive economic, deci inerent și în celelalte domenii: https://knoema.com/tbocwag/gdp-by-country-1980-2015?country=Romania

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana la urma...ai revenit!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

...cu număr. 74.

Cum aleg revista de specialitate

Cazul misteriosului teren bihorean de fotbal construit în pantă